sobota, 29 czerwca 2013

Tuńczyk w sezamie z sosem truskawkowym


Składniki:
  • tuńczyk
  • biały sezam
  • sól, pieprz
  • oliwa
Sos truskawkowy:
  • truskawki (150-200g)
  • ocet balsamiczny
  • kieliszek porto
  • cukier
  • sól, pieprz
  • masło

Przygotować sos: truskawki pokroić na drobne kawałki i włożyć do małego garnka. Zalać octem balsamicznym i zasypać cukrem tak, aby przykryć truskawi. Zostawić na kilkanaście minut, a następnie zagotować. Gotować tak długo, aż sos się odpowiednio zagęści. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos przecedzić przez sitko, a pozostałe na nim truskawki przecisnąć. Z sitka zebrać powstały "dżem", a przeciśnięty sos ponownie zagotować do zagęszczenia. Po zdjęciu z palnika dodać odrobinę masła i zamieszać do otrzymania jednolitej konsystencji.

Tuńczyka doprawić solą i pieprzem. Posypać sezamem z obu stron i sezam lekko przygnieść. Smażyć na patelni na oliwie. Podawać z sosem truskawkowym i odrobiną gęstego truskawkowego "dżemu".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ocena