piątek, 21 czerwca 2013

Homar z masłem tymiankowo-czosnkowym


Składniki:
  • homar
  • świeży tymianek
Masło tymiankowo-czosnkowe:
  • masło
  • czosnek
  • świeży tymianek (bez łodyg)

Przygotować masło tymiankowo-czosnkowe: kilka ząbków czosnku przecisnąć przez praskę, tymianek drobno posiekać. Wszystkie składniki, łącznie z masłem, dokładnie rozgnieść widelcem do uzyskania jednolitej masy. Dobrze schłodzić.

W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem świeżego tymianku. Wrzucić do niej żywego homara i gotować przez około 3 minut. Wyciągnąć homara i rozkroić całego na pół, razem z głową. Odkroić szczypce.

Homara włożyć do formy do zapiekania, mięsem do góry. Posmarować mięso grubą warstwą masła tymiankowo-czosnkowego. Zapiekać w 160 stopniach C przez około 15-20 minut. Przed podaniem rozgnieść szczypce tak, aby pękła im skorupa i dało się wyjąć mięso. Podawać połówki ogona i szczypce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ocena