sobota, 8 czerwca 2013

Salmon en croûte


Składniki:
  • filet z łososia, bez skóry
  • musztarda francuska - najlepsza Moutarde à l'Ancienne firmy Maille (koniecznie z pełnymi ziarnami gorczycy)
  • ciasto francuskie
  • jajko
  • sól, pieprz
Sos buerre blanc:
  • szalotka
  • białe wino
  • masło
  • sól, pieprz, cukier

Filet z łososia dokładnie umyć i osuszyć. Obciać filet tak, aby uzyskać kawałek o mniej więcej tej samej grubości. Doprawić solą i pieprzem z obu stron, a z jednej strony posmarować grubą warstwą musztardy francuskiej. Rozłożyć schłodzony płat ciasta francuskiego i położyć na nim łososia. Zawinąć ciasto na filet, smarując roztrzepanym jajkiem łączenie ciasta, po czym obrócić je tak, aby łączenie znajdowało się na spodzie. Jajkiem posmarować również całą roladkę od góry. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut, aby dobrze się schłodziło przed pieczeniem. Piec na termoobiegu w 200 stopniach C przez około 20 minut.

Podawać z sosem buerre blancSzalotkę drobno posiekać. Zalać ją białym winem, po czym wino odparować tak, aby na dnie pozostał sam syrop. Garnek zdjąć z ognia i powoli dodawać do niego małe kostki zimnego masła, ciągle mieszając, do uzyskania porządanej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ocena