Składniki (na 2 porcje):
- pierś kaczki
- 1 ząbek czosnku
- gałązka świeżego tymianku
- masło
- sól, pieprz
Sos czekoladowy:
- ocet balsamiczny
- wino czerwone
- sok z połówki pomarańczy
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- sól, pieprz, cukier
Skórę na piersi kaczki naciąć w kratkę. Kaczkę doprawić z obu stron solą i pieprzem. Położyć na zimną patelnię, skórą do dołu. Na wierzch położyć czosnek w całości i gałązkę tymianku. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż ze skóry wytopi się cały tłuszcz. Jeśli tłuszczu jest za dużo, odlać go i kontynuować smażenie, do czasu aż skóra się zarumieni.
W międzyczasie piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Kiedy skóra na piersi jest już wytopiona i zarumieniona, obrócić kaczkę. Przełożyć ząbek czosnku i tymianek na drugą stronę. Na patelnię wrzucić odrobinę masła. Smażyć kaczkę przez kilka minut, polewając ją topiącym się wkoło masłem. W momencie, gdy cała pierś będzie zarumieniona, przełożyć ją na blachę, polać masłem i włożyć do piekarnika. Piec przez około 10 minut.
Przygotować sos: ocet, wino, sok z pomarańczy i cukier zagotować. Zredukować na tyle, aby alkohol odparował, a sos zrobił się gęsty. Dodać pokruszone kostki czekolady i gotować aż czekolada się rozpuści, a sos będzie jednolity. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz