niedziela, 23 czerwca 2013

Kaczka w czekoladzie


Składniki (na 2 porcje):
  • pierś kaczki
  • 1 ząbek czosnku
  • gałązka świeżego tymianku
  • masło
  • sól, pieprz
Sos czekoladowy:
  • ocet balsamiczny
  • wino czerwone
  • sok z połówki pomarańczy
  • 3 kostki gorzkiej czekolady
  • sól, pieprz, cukier

Skórę na piersi kaczki naciąć w kratkę. Kaczkę doprawić z obu stron solą i pieprzem. Położyć na zimną patelnię, skórą do dołu. Na wierzch położyć czosnek w całości i gałązkę tymianku. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż ze skóry wytopi się cały tłuszcz. Jeśli tłuszczu jest za dużo, odlać go i kontynuować smażenie, do czasu aż skóra się zarumieni. 

W międzyczasie piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Kiedy skóra na piersi jest już wytopiona i zarumieniona, obrócić kaczkę. Przełożyć ząbek czosnku i tymianek na drugą stronę. Na patelnię wrzucić odrobinę masła. Smażyć kaczkę przez kilka minut, polewając ją topiącym się wkoło masłem. W momencie, gdy cała pierś będzie zarumieniona, przełożyć ją na blachę, polać masłem i włożyć do piekarnika. Piec przez około 10 minut.

Przygotować sos: ocet, wino, sok z pomarańczy i cukier zagotować. Zredukować na tyle, aby alkohol odparował, a sos zrobił się gęsty. Dodać pokruszone kostki czekolady i gotować aż czekolada się rozpuści, a sos będzie jednolity. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ocena