Składniki:
- kilka dużych liści sałaty
- 50g boczku
- 1 grubsza kromka chleba
- 1/4 średniej czerwonej cebuli
- 30g sera pleśniowego typu roquefort lub bleu
- mała garść orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię. Gdy boczek będzie już dobrze wysmażony i większość tłuszczu się z niego wytopi, na patelnię dodać, pokrojony w kostkę, chleb. Smażyć przez kolejne kilka minut, aż grzanki z każdej strony nabiorą koloru i zrobią się chrupiące.
Czerwoną cebulkę drobno posiekać. Orzechy włoskie lekko połamać (ale nie kruszyć).
Przygotować sos: zmieszać ze sobą oliwę, ocet balsamiczny i musztardę Dijon. Doprawić odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.
Na talerzach rozłożyć umytą, osuszoną i podartą sałatę. Skropić sosem musztardowym. Posypać równo boczkiem, grzankami i czerwoną cebulką. Pokruszyć w palcach ser roquefort i posypać nim sałatkę. Na koniec dodać orzechy włoskie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz