czwartek, 13 czerwca 2013

Sałatka z boczkiem i roquefortem


Składniki:
  • kilka dużych liści sałaty
  • 50g boczku
  • 1 grubsza kromka chleba
  • 1/4 średniej czerwonej cebuli
  • 30g sera pleśniowego typu roquefort lub bleu
  • mała garść orzechów włoskich
Sos musztardowy:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię. Gdy boczek będzie już dobrze wysmażony i większość tłuszczu się z niego wytopi, na patelnię dodać, pokrojony w kostkę, chleb. Smażyć przez kolejne kilka minut, aż grzanki z każdej strony nabiorą koloru i zrobią się chrupiące.

Czerwoną cebulkę drobno posiekać. Orzechy włoskie lekko połamać (ale nie kruszyć).

Przygotować sos: zmieszać ze sobą oliwę, ocet balsamiczny i musztardę Dijon. Doprawić odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.

Na talerzach rozłożyć umytą, osuszoną i podartą sałatę. Skropić sosem musztardowym. Posypać równo boczkiem, grzankami i czerwoną cebulką. Pokruszyć w palcach ser roquefort i posypać nim sałatkę. Na koniec dodać orzechy włoskie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ocena