- 8 sztuk zielonych szparagów
- kawałek ciasta francuskiego
- 2 plasterki szynki parmeńskiej
- 4 plasterki dowolnego sera (camembert, brie, gouda)
- 1 żółtko
- sól, pieprz, oliwa
Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe, grube końce. Posolić, popieprzyć, obtoczyć w oliwie.
Ciasto francuskie lekko rozwałkować i pokroić na cztery równe kwadraty. Ułożyć ciasto na blaszce do pieczenia i rozłożyć na nim po połowie plasterka szynki parmeńskiej. Na środku, po ukosie, położyć po dwie szparagi, a na nie cienki plaster sera.
Szparagi owinąć najpierw dokładnie szynką parmeńską, a potem ciastem francuskim. Paczuszki po wierzchu posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w 220 stopniach C na termoobiegu przez około 10-12 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz