niedziela, 9 czerwca 2013

Szparagi w cieście francuskim


Składniki:
  • 8 sztuk zielonych szparagów
  • kawałek ciasta francuskiego
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej
  • 4 plasterki dowolnego sera (camembert, brie, gouda)
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz, oliwa

Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe, grube końce. Posolić, popieprzyć, obtoczyć w oliwie. 

Ciasto francuskie lekko rozwałkować i pokroić na cztery równe kwadraty. Ułożyć ciasto na blaszce do pieczenia i rozłożyć na nim po połowie plasterka szynki parmeńskiej. Na środku, po ukosie, położyć po dwie szparagi, a na nie cienki plaster sera.

Szparagi owinąć najpierw dokładnie szynką parmeńską, a potem ciastem francuskim. Paczuszki po wierzchu posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w 220 stopniach C na termoobiegu przez około 10-12 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ocena