Składniki (na 2 porcje):
- 1 mała kaszanka (boudin)
- 4 plastry gruszki (o średnicy zbliżonej do średnicy kaszanki)
- Calvados
- masło
- sól, pieprz, cukier, pieprz cayenne
Do małego garnuszka wrzucić plastry gruszki. Gruszki zalać Calvadosem, po czym podgrzewać je na małym ogniu, do momentu, gdy na dnie pozostanie tylko syrop. Plastry wyciągnąć, odcedzić i ostudzić.
Do pozostałego sosu z Calvadosu, wmieszać kostki zimnego masła, podobnie jak przy sosie buerre blanc. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i pieprzem cayenne.
Plastry kaszanki obsmażyć z obu stron na maśle na ostrym ogniu.
Na talerzu ułożyć zamiennie kaszankę z gruszką. W razie potrzeby kaszankę lekko rozgnieść, aby dopasować rozmiarem do plastrów guszki. Polać przygotowanym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz