poniedziałek, 10 czerwca 2013

La Tour Boudin


Składniki (na 2 porcje):
  • 1 mała kaszanka (boudin)
  • 4 plastry gruszki (o średnicy zbliżonej do średnicy kaszanki)
  • Calvados
  • masło
  • sól, pieprz, cukier, pieprz cayenne

Do małego garnuszka wrzucić plastry gruszki. Gruszki zalać Calvadosem, po czym podgrzewać je na małym ogniu, do momentu, gdy na dnie pozostanie tylko syrop. Plastry wyciągnąć, odcedzić i ostudzić.

Do pozostałego sosu z Calvadosu, wmieszać kostki zimnego masła, podobnie jak przy sosie buerre blanc. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i pieprzem cayenne.

Plastry kaszanki obsmażyć z obu stron na maśle na ostrym ogniu.

Na talerzu ułożyć zamiennie kaszankę z gruszką. W razie potrzeby kaszankę lekko rozgnieść, aby dopasować rozmiarem do plastrów guszki. Polać przygotowanym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ocena