środa, 12 czerwca 2013

Udziec jagnięcy


Składniki:

  • udziec jagnięcy
  • 2 duże cebule
  • 3 duże marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • szklanka czerwonego wina
  • ok. 2 litry bulion
  • 5-6 młodych ziemniaków
  • kilka pomidorków koktailowych
  • oliwa, sól, pieprz

Udziec jagnięcy dokładnie umyć i osuszyć. Mięso nasmarować oliwą, doprawić solą i pieprzem.

Do dużego garnka o grubym dnie nalać odrobinę oliwy i mocno rozgrzać. Obsmażyć udziec z każdej strony na brązowo. Mięso wyciągnąć z garnka i odłożyć na bok.

Do garnka dolać odrobinę oliwy i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę i seler naciowy. Dodać drobno posiekany czosnek oraz gałązkę rozmarynu. Kiedy wszystkie warzywa się zeszklą, dolać czerwone wino i podgrzewać, aż alkohol odparuje.

Mięso włożyć z powrotem do garnka i zalać bulionem do 2/3 wysokości. Zagotować i dusić na bardzo wolnym ogniu do miękkości (ok. 7h). Udziec obracać w trakcie gotowania tak, aby każda strona przez jakiś czas była całkowicie zanurzona. W razie gdyby zbyt dużo płynu odparowało, uzupełnić garnek bulionen. W momencie, gdy mięso zacznie mięknąć, dodać młode ziemniaki w całości oraz kilka pomidorków koktailowych. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Gaz mamy wliczony w czynsz ;P

      Usuń
    2. Szkoda ze to trzeba dogladac.. tak to bym wrzucil rano i zjadl po powrocie z pracy ;-P

      Usuń

Ocena