Składniki:
- udziec jagnięcy
- 2 duże cebule
- 3 duże marchewki
- 4 łodygi selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- gałązka świeżego rozmarynu
- szklanka czerwonego wina
- ok. 2 litry bulion
- 5-6 młodych ziemniaków
- kilka pomidorków koktailowych
- oliwa, sól, pieprz
Udziec jagnięcy dokładnie umyć i osuszyć. Mięso nasmarować oliwą, doprawić solą i pieprzem.
Do dużego garnka o grubym dnie nalać odrobinę oliwy i mocno rozgrzać. Obsmażyć udziec z każdej strony na brązowo. Mięso wyciągnąć z garnka i odłożyć na bok.
Do garnka dolać odrobinę oliwy i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę i seler naciowy. Dodać drobno posiekany czosnek oraz gałązkę rozmarynu. Kiedy wszystkie warzywa się zeszklą, dolać czerwone wino i podgrzewać, aż alkohol odparuje.
Mięso włożyć z powrotem do garnka i zalać bulionem do 2/3 wysokości. Zagotować i dusić na bardzo wolnym ogniu do miękkości (ok. 7h). Udziec obracać w trakcie gotowania tak, aby każda strona przez jakiś czas była całkowicie zanurzona. W razie gdyby zbyt dużo płynu odparowało, uzupełnić garnek bulionen. W momencie, gdy mięso zacznie mięknąć, dodać młode ziemniaki w całości oraz kilka pomidorków koktailowych. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do dużego garnka o grubym dnie nalać odrobinę oliwy i mocno rozgrzać. Obsmażyć udziec z każdej strony na brązowo. Mięso wyciągnąć z garnka i odłożyć na bok.
Do garnka dolać odrobinę oliwy i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę i seler naciowy. Dodać drobno posiekany czosnek oraz gałązkę rozmarynu. Kiedy wszystkie warzywa się zeszklą, dolać czerwone wino i podgrzewać, aż alkohol odparuje.
Mięso włożyć z powrotem do garnka i zalać bulionem do 2/3 wysokości. Zagotować i dusić na bardzo wolnym ogniu do miękkości (ok. 7h). Udziec obracać w trakcie gotowania tak, aby każda strona przez jakiś czas była całkowicie zanurzona. W razie gdyby zbyt dużo płynu odparowało, uzupełnić garnek bulionen. W momencie, gdy mięso zacznie mięknąć, dodać młode ziemniaki w całości oraz kilka pomidorków koktailowych. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Okolo *ILE* godzin? :O
OdpowiedzUsuńGaz mamy wliczony w czynsz ;P
UsuńSzkoda ze to trzeba dogladac.. tak to bym wrzucil rano i zjadl po powrocie z pracy ;-P
Usuń