czwartek, 6 czerwca 2013

Tarta cukiniowo-porowa


Składniki:
  • ciasto kruche na tartę
  • 2 pory
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 średnie cukinie
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, tymianek
  • kilka plastrów sera koziego

Białe i jasno-zielone części pora dokładnie umyć i pokroić w krążki. Na patelni rozpuścić masło, dodać pory i lekko posolić. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez kilka minut. Cukinie pokroić w półplasterki i podsmażyć na maśle lub oliwie do miękkości.

Przygotować sos: jajka roztrzepać widelcem, dodać śmietanę i rozgnieciony czosnek. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.


Ciasto kruche wyłożyć na formę do tarty i ponakłówać widelcem. Rozłożyć na nim pory i cukinie. Zalać sosem, a na wierzch wyłożyć krążki koziego sera. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ocena