- ciasto kruche na tartę
- 2 pory
- 2-3 łyżki masła
- 2 średnie cukinie
- 2 jajka
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, tymianek
- kilka plastrów sera koziego
Białe i jasno-zielone części pora dokładnie umyć i pokroić w krążki. Na patelni rozpuścić masło, dodać pory i lekko posolić. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez kilka minut. Cukinie pokroić w półplasterki i podsmażyć na maśle lub oliwie do miękkości.
Przygotować sos: jajka roztrzepać widelcem, dodać śmietanę i rozgnieciony czosnek. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Ciasto kruche wyłożyć na formę do tarty i ponakłówać widelcem. Rozłożyć na nim pory i cukinie. Zalać sosem, a na wierzch wyłożyć krążki koziego sera. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz