Składniki (na 2 porcje):
- 2 płaty soli
- pół szklanki Martini
- cytryna
- sól, pieprz
- garść płatków migdałowych
Sos szpinakowy:
- 200g szpinaku (może być mrożony)
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 kopiate łyżki śmietanki
- ser pleśniowy typu roquefort lub bleu
Szpinak podsmażyć na maśle razem z drobno posiekanym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietankę, a następnie pokruszony ser pleśniowy. Dokładnie wymieszać. Podgrzewać na niskim ogniu, często mieszając.
Płaty soli umyć, osuszyć i doprawić z obu stron solą i pieprzem. Dla każdego filetu zrobić małą "łódkę" z foli aluminiowej i włożyć łódki do formy do pieczenia. Płaty ryby włożyć do foliowych łódek, polać Martini i wkroić po kilka plasterków cytryny. Piec w 160 stopniach C przez około 20 minut.
Rybę ułożyć na ciepłym szpinaku i posypać lekko uprażonymi płatkami migdałowymi.
Płaty soli umyć, osuszyć i doprawić z obu stron solą i pieprzem. Dla każdego filetu zrobić małą "łódkę" z foli aluminiowej i włożyć łódki do formy do pieczenia. Płaty ryby włożyć do foliowych łódek, polać Martini i wkroić po kilka plasterków cytryny. Piec w 160 stopniach C przez około 20 minut.
Rybę ułożyć na ciepłym szpinaku i posypać lekko uprażonymi płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz