niedziela, 16 czerwca 2013

Sola w Martini na szpinaku


Składniki (na 2 porcje):

  • 2 płaty soli
  • pół szklanki Martini
  • cytryna
  • sól, pieprz
  • garść płatków migdałowych
Sos szpinakowy:
  • 200g szpinaku (może być mrożony)
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kopiate łyżki śmietanki
  • ser pleśniowy typu roquefort lub bleu

Szpinak podsmażyć na maśle razem z drobno posiekanym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietankę, a następnie pokruszony ser pleśniowy. Dokładnie wymieszać. Podgrzewać na niskim ogniu, często mieszając.

Płaty soli umyć, osuszyć i doprawić z obu stron solą i pieprzem. Dla każdego filetu zrobić małą "łódkę" z foli aluminiowej i włożyć łódki do formy do pieczenia. Płaty ryby włożyć do foliowych łódek, polać Martini i wkroić po kilka plasterków cytryny. Piec w 160 stopniach C przez około 20 minut.


Rybę ułożyć na ciepłym szpinaku i posypać lekko uprażonymi płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ocena