wtorek, 11 czerwca 2013

Koszyczki jajeczno-szparagowe


Składniki (na 2 porcje):
  • 2 jajka
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • 4 szparagi
  • garść tartego sera (np. emmentaler, owczy)
  • sól, pieprz, oliwa

Piekarnik nagrzeć do 200 stopni C, grzanie góra-dół. Dwa żaroodporne ramekiny (lub formy na muffiny) wysmarować lekko oliwą i wyłożyć plasterkiem szynki parmeńskiej.

Szparagi umyć i odłamać zdrewniane końce. Pokroić na małe kawałeczki (ok. 5mm każdy), główki pozostawiając w całości.

Szparagi, poza główkami, wrzucić do ramekinów. Do każdego wbić jajko. Doprawić solą (lekko, gdyż szynka parmeńska zwykle jest dość słona) i pieprzem. Wstawić do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie na wierzch dodać główki szparagów i posypać startym serem. Piec przez kolejne 8-9 minut, do czasu aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie odrobinę lejące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ocena