Składniki (na 2 porcje):
- 2 jajka
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- 4 szparagi
- garść tartego sera (np. emmentaler, owczy)
- sól, pieprz, oliwa
Piekarnik nagrzeć do 200 stopni C, grzanie góra-dół. Dwa żaroodporne ramekiny (lub formy na muffiny) wysmarować lekko oliwą i wyłożyć plasterkiem szynki parmeńskiej.
Szparagi umyć i odłamać zdrewniane końce. Pokroić na małe kawałeczki (ok. 5mm każdy), główki pozostawiając w całości.
Szparagi, poza główkami, wrzucić do ramekinów. Do każdego wbić jajko. Doprawić solą (lekko, gdyż szynka parmeńska zwykle jest dość słona) i pieprzem. Wstawić do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie na wierzch dodać główki szparagów i posypać startym serem. Piec przez kolejne 8-9 minut, do czasu aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie odrobinę lejące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz