wtorek, 30 lipca 2013

Tagliatelle z przegrzebkami


Składniki:
  • 200g przegrzebków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe pory
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • natka pietruszki
  • 8 ruloników tagliatelle
  • parmezan
  • oliwa
  • sól, pieprz

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na patelni na oliwie. Pory i cukinię pokroić w paski o szerokości makaronu tagliatelle i długości ok. 4-5 cm. Do patelni dodać cukinię, chwilę podsmażyć. Dodać pory i ponownie podsmażyć, w razie potrzeby podlewając oliwą.

Przegrzebki umyć, osuszyć. Warzywa odgarnąć na boki, a na środek patelni położyć przegrzebki. Smażyć kilka minut na średnim ogniu, z obu stron. Całość zmieszać.

Makaron ugotować al dente. Dodać na patelnię i zamieszać. Pomidory spażyć, obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w większe kwadraty. Dodać na patelnię i chwilę smażyć. Na koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, zamieszać i zdjąć z ognia. Podawać posypane startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ocena