Składniki:
- 200g przegrzebków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe pory
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- natka pietruszki
- 8 ruloników tagliatelle
- parmezan
- oliwa
- sól, pieprz
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na patelni na oliwie. Pory i cukinię pokroić w paski o szerokości makaronu tagliatelle i długości ok. 4-5 cm. Do patelni dodać cukinię, chwilę podsmażyć. Dodać pory i ponownie podsmażyć, w razie potrzeby podlewając oliwą.
Przegrzebki umyć, osuszyć. Warzywa odgarnąć na boki, a na środek patelni położyć przegrzebki. Smażyć kilka minut na średnim ogniu, z obu stron. Całość zmieszać.
Makaron ugotować al dente. Dodać na patelnię i zamieszać. Pomidory spażyć, obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w większe kwadraty. Dodać na patelnię i chwilę smażyć. Na koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, zamieszać i zdjąć z ognia. Podawać posypane startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz