wtorek, 9 lipca 2013

Cocotte de Saint-Jacques


Składniki (na 4 porcje):
  • 8 przegrzebków (noix de Saint-Jacques)
  • 2 szalotki
  • 1 marchewka
  • 1 młody por
  • 1 cukinia
  • 2 żebra selera naciowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • masło
  • kieliszek białego wina
  • 180ml śmietany
  • tarty ser żółty
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Wszystkie warzywa: szalotki, marchew, pora, cukinię, seler oraz czosnek pokroić w paski (julienne).

Przegrzebki umyć i odkroić koral, a część główną przekroić na połówki. Doprawić solą i pieprzem. W rondelku rozpuścić odrobinę masła, po czym lekko podsmażyć przegrzebki z obu stron, na średnim ogniu. Wyciągnąć je z garnka, pozostawiając cały sos powstały przy smażeniu.

Do rondelka po przegrzebkach dodać szalotkę i czosnek. Smażyć przez kilka minut, a następnie dodać marchew i seler, potem pora i na końcu cukinię. Po chwili dolać białe wino, zamieszać i gotować, aż część wina odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać śmietanę, zamieszać, zagotować. Dodać odrobinę tartego sera - najlepiej o mocniejszym smaku (np. Tomme). Na koniec dodać ponownie przegrzebki i całość zamieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

Całość potrawki podzielić na 4 równe części i przełożyć do małych foremek do zapiekania. Na wierzch położyć kilka małych pasków sera żółtego. Zapiekać w 180 stopniach C przez 10-15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ocena