Składniki (na 4 porcje):
- 8 przegrzebków (noix de Saint-Jacques)
- 2 szalotki
- 1 marchewka
- 1 młody por
- 1 cukinia
- 2 żebra selera naciowego
- 1 duży ząbek czosnku
- masło
- kieliszek białego wina
- 180ml śmietany
- tarty ser żółty
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Wszystkie warzywa: szalotki, marchew, pora, cukinię, seler oraz czosnek pokroić w paski (julienne).
Przegrzebki umyć i odkroić koral, a część główną przekroić na połówki. Doprawić solą i pieprzem. W rondelku rozpuścić odrobinę masła, po czym lekko podsmażyć przegrzebki z obu stron, na średnim ogniu. Wyciągnąć je z garnka, pozostawiając cały sos powstały przy smażeniu.
Do rondelka po przegrzebkach dodać szalotkę i czosnek. Smażyć przez kilka minut, a następnie dodać marchew i seler, potem pora i na końcu cukinię. Po chwili dolać białe wino, zamieszać i gotować, aż część wina odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać śmietanę, zamieszać, zagotować. Dodać odrobinę tartego sera - najlepiej o mocniejszym smaku (np. Tomme). Na koniec dodać ponownie przegrzebki i całość zamieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Całość potrawki podzielić na 4 równe części i przełożyć do małych foremek do zapiekania. Na wierzch położyć kilka małych pasków sera żółtego. Zapiekać w 180 stopniach C przez 10-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz