Składniki:
- ciasto kruche na tartę
- 1/2 dużej czerwonej cebuli
- 1 średnia cukinia
- 1/2 średniego bakłażana
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 papryczka chili
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 200ml śmietany
- tarty żółty ser
- świeży tymianek, zioła prowansalskie
- oliwa, sól, pieprz
Cebulę posiekać w piórka, a czosnek w krążki. Cukinię pokroić w krążki, bakłażana w ćwierć-plasterki, a paprykę i papryczkę chili w małe kwadraty. Pomidora spażyć i zdjąć z nich skórkę, wyjąć miąższ, a resztę porkoić w kwadraty.
Na dużej patelni mocno rozgrzać oliwę. Dodać cebulę z czosnkiem oraz gałązkę świeżego tymianku. Smażyć na małym ogniu. Dodać paprykę i papryczkę chili i smażyć przez kolejne kilka minut. Gdy papryki lekko zmiękną, dodać bakłażana i cukinie. Doprawić solą, pieprzem i dużą ilością ziół prowansalskich. Smażyć przez kilka minut, ciągle mieszając. Na końcu dodać pomidora, zamieszać i zdjąć z ognia. Wyjąć również gałązkę tymianku. Podczas smażenia, w razie potrzeby, dolewać oliwę tak, aby warzywa się nie przypaliły.
Przygotować sos: jajka roztrzepać trzepaczką. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec wsypać tarty żółty ser i lekko zamieszać.
Ciasto kruche wyłożyć na formę do tarty i ponakłówać widelcem. Rozłożyć na nim warzywa i zalać sosem. Zapiekać w 200 stopniach C przez około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz