piątek, 5 lipca 2013

Tarta prowansalska


Składniki:
  • ciasto kruche na tartę
  • 1/2 dużej czerwonej cebuli
  • 1 średnia cukinia
  • 1/2 średniego bakłażana
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 papryczka chili
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 200ml śmietany
  • tarty żółty ser
  • świeży tymianek, zioła prowansalskie
  • oliwa, sól, pieprz

Cebulę posiekać w piórka, a czosnek w krążki. Cukinię pokroić w krążki, bakłażana w ćwierć-plasterki, a paprykę i papryczkę chili w małe kwadraty. Pomidora spażyć i zdjąć z nich skórkę, wyjąć miąższ, a resztę porkoić w kwadraty.


Na dużej patelni mocno rozgrzać oliwę. Dodać cebulę z czosnkiem oraz gałązkę świeżego tymianku. Smażyć na małym ogniu. Dodać paprykę i papryczkę chili i smażyć przez kolejne kilka minut. Gdy papryki lekko zmiękną, dodać bakłażana i cukinie. Doprawić solą, pieprzem i dużą ilością ziół prowansalskich. Smażyć przez kilka minut, ciągle mieszając. Na końcu dodać pomidora, zamieszać i zdjąć z ognia. Wyjąć również gałązkę tymianku. Podczas smażenia, w razie potrzeby, dolewać oliwę tak, aby warzywa się nie przypaliły.


Przygotować sos: jajka roztrzepać trzepaczką. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec wsypać tarty żółty ser i lekko zamieszać.


Ciasto kruche wyłożyć na formę do tarty i ponakłówać widelcem. Rozłożyć na nim warzywa i zalać sosem. Zapiekać w 200 stopniach C przez około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ocena