- 250g ryżu do risotto (arborio)
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 2 młode pory
- 2 litry bulionu
- oliwa, sól, pieprz, tymianek
Marchewki ugotować w lekko osolonej wodzie. Pory pokroić w cienkie krążki, cukinię w grubsze półplasterki.
Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać ryż, zamieszać i całość podsmażyć. Kiedy ryż lekko się zarumieni, stopniowo dodawać gorący bulion. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy całość bulionu zostanie wchłonięta, zmiksować połowę ugotowanych marchewek z odrobiną wody, w której się gotowały, a następnie (jeszcze ciepłe) dodać je do ryżu, zamieszać i chwilę podsmażyć. Pozostałe marchewki pokroić w krążki i odstawić.
Pory podsmażyć na maśle i dodać do gotującego się ryżu. Zamieszać i smażyć przez kolejne kilka minut. Za chwilę zrobić to samo z cukinią, i wreszcie z pozostałymi marchewkami: podsmażyć na maśle, dodać, zamieszać, całość podsmażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz