Składniki:
- kilka płatów makaronu lasagne
- 500g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 500g sera ricotta
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 małe cukinie
- tarty żółty ser
- oliwa
- sól, pieprz, ew. tymianek
Sos beszamelowy:
- 2 duże łyżki masła
- mąka (powinno być mniej więcej tyle samo na objętość, co masła)
- mleko (min. 500ml)
- gałka muszkatołowa (najlepiej świeża)
- sól, pieprz
- garść tartego żółtego sera
Świeży szpinak umyć i odcedzić. Smażyć na średnim ogniu mieszając, aż zwiędnie i cała woda odparuje, po czym zdjąć z patelni i grubo posiekać. Szpinak mrożony rozmrozić i odcisnąć z wody.
Cebulkę drobno pokroić. Podsmażyć chwilę na oliwie, po czym dodać posiekany czosnek. Po chwili ponownie dodać szpinak. Doprawić solą i pieprzem i zdjąć z ognia. Całość odcedzić przez sitko. Po ostygnięciu wymieszać z serem ricotta. Ponownie doprawić.
Cukinię pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć na oliwie do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie tymiankiem. Odstawić do ostygnięcia.
Przygotować sos beszamelowy: w garnku rozpuścić masło, na średnim ogniu. Gdy tylko zrobi się płynne, wsypać mąkę i gotować przez kilka minut, mieszając. Następnie stopniowo wlewać zimne mleko, po 1/3 porcji: wlać porcję mleka, zamieszać, zagotować, itd. Po dodaniu całości mleka, gotować przez kolejne kilka minut, aż sos zęstnieje. Doprawić solą*, pieprzem oraz tartą gałką muszkatołową. Na koniec wmieszać starty żółty ser.
Dno naczynia do zapiekania polać odrobiną sosu beszamelowego. Następnie rozłożyć warstwę surowego makaronu - szpinak z serem ricotta - plasterki cukini - beszamel i tak do zużycia wszystkich składników. Lasagne zakończyć warstwą sosu beszamelowego i posypać tartym żółtym serem.
Zapiekać w 180 stopniach C przez około 30 minut.
Uwagi:
* W przypadku lasagne z surowym makaronem, beszamel powinien być odrobinę bardziej słony niż nam się wydaje - chyba, że makaron jest wcześniej obgotowywany w osolonej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz