piątek, 26 lipca 2013

Moules marinières


Składniki:
  • 1 kg muli (małż)
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka białego wina
  • natka pietruszki
  • masło

Mule wymyć i dokładnie oczyścić. Zwrócić uwagę, czy wszystkie są zamknięte, ponieważ tylko wtedy istnieje pewność, że są one żywe. Otwartą małżą należy postukać np. o blat stołu. Jeżeli się zamknie, to znaczy, że jest żywa, a jeżeli pozostanie otwarta, należy ją odrzucić.

Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić lekko na maśle. Zalać białym winem i gotować, aż część wina odparuje. Dodać mule i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość przemieszać i gotować pod przykryciem przez kilka minut. Gdy wszystkie mule się otworzą, od razu zdjąć z ognia i podawać. Mule, które pozostaną zamknięte po ugotowaniu, odrzucić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ocena