Składniki (na 4 porcje):
- ciasto francuskie
- 1 czerwona cebula
- 2 małe marchewki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 bakłażana
- 1 cukinia
- kawałek chorizo (opcjonalnie)
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 żółtko + łyżka mleka
- oliwa
- sól pieprz, zioła prowansalskie
Cebulę drobno posiekać. Marchewki, paprykę, bakłażana i cukinię pokroić w drobną kosteczkę. Chorizo pokroić w kostkę.
Cebulę podsmażyć na oliwie. Dodać marchewki, chwilę smażyć. Dodawać kolejno paprykę, bakłażana i cukinię, a na końcu chorizo. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Ciasto francuskie pokroić na 4 trójkąty. Każdy posmarować łyżeczką koncentratu pomidorowego, nie smarując brzegów. Nałożyć nadzienie na połówkę trójkąta, a następnie trójkąt zawinąć, dokładnie sklejając brzegi. Posmarować roztrzepanym żółtkiem, zmieszanym z łyżką mleka. Piec w 200 stopniach C przez około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz