czwartek, 1 sierpnia 2013

Ratatuille en croûte

 

Składniki (na 4 porcje):
  • ciasto francuskie
  • 1 czerwona cebula
  • 2 małe marchewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 bakłażana
  • 1 cukinia
  • kawałek chorizo (opcjonalnie)
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 żółtko + łyżka mleka
  • oliwa
  • sól pieprz, zioła prowansalskie

Cebulę drobno posiekać. Marchewki, paprykę, bakłażana i cukinię pokroić w drobną kosteczkę. Chorizo pokroić w kostkę.

Cebulę podsmażyć na oliwie. Dodać marchewki, chwilę smażyć. Dodawać kolejno paprykę, bakłażana i cukinię, a na końcu chorizo. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.


Ciasto francuskie pokroić na 4 trójkąty. Każdy posmarować łyżeczką koncentratu pomidorowego, nie smarując brzegów. Nałożyć nadzienie na połówkę trójkąta, a następnie trójkąt zawinąć, dokładnie sklejając brzegi. Posmarować roztrzepanym żółtkiem, zmieszanym z łyżką mleka. Piec w 200 stopniach C przez około 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ocena