Składniki (na 2 porcje):
- 2 krewetki black tiger (gambas)
- 3 ząbki czosnku
- 2 małe cukinie
- 2 łyżki pesto rosso
- parmezan
- natka pietruszki
- oliwa
- sól, pieprz
Jeden ząbek czosnku drobno posiekać. Podsmażyć na patelni razem z pesto rosso. Odcedzić z oliwy, pozostawiając ją do dalszego użycia.
Cukinie przekroić na połowy i wykroić nasiona. Pozostałe części pociąć obieraczką na wąskie paseczki (na kształt tagliatelle). Paski cukini wrzucić na wrzącą, posoloną wodę z dodatkiem oliwy (np. tej odcedzonej z pesto rosso). Gotować przez kilka minut tak, aby cukinia była al dente. Wyjąć, odcedzić i ułożyć na dwóch talerzach. Całość posypać tartym parmezanem, nałożyć podsmażone pesto rosso i posypać posiekaną natką pietruszki.
Na rozgrzaną patelnię z oliwą dodać dwa przepołowione ząbki czosnku i chwilę podsmażyć. Dodać gambasy i smażyć przez kilka minut z obu stron, dopóki nie zrobią się intensywnie różowe. Przełożyć na talerze z cukiniowym tagliatelle i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz