wtorek, 6 sierpnia 2013

Gambas z cukiniowym tagliatelle


Składniki (na 2 porcje):
  • 2 krewetki black tiger (gambas)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe cukinie
  • 2 łyżki pesto rosso
  • parmezan
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz

Jeden ząbek czosnku drobno posiekać. Podsmażyć na patelni razem z pesto rosso. Odcedzić z oliwy, pozostawiając ją do dalszego użycia.

Cukinie przekroić na połowy i wykroić nasiona. Pozostałe części pociąć obieraczką na wąskie paseczki (na kształt tagliatelle). Paski cukini wrzucić na wrzącą, posoloną wodę z dodatkiem oliwy (np. tej odcedzonej z pesto rosso). Gotować przez kilka minut tak, aby cukinia była al dente. Wyjąć, odcedzić i ułożyć na dwóch talerzach. Całość posypać tartym parmezanem, nałożyć podsmażone pesto rosso i posypać posiekaną natką pietruszki.

Na rozgrzaną patelnię z oliwą dodać dwa przepołowione ząbki czosnku i chwilę podsmażyć. Dodać gambasy i smażyć przez kilka minut z obu stron, dopóki nie zrobią się intensywnie różowe. Przełożyć na talerze z cukiniowym tagliatelle i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ocena