poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Przegrzebki na kaszance


Składniki (na 2 porcje):
  • 6 przegrzebków
  • 1 kaszanka (boudin)
  • 1 szalotka bananowa lub 2 zwykłe
  • młoda zielona cebulka
  • masło
  • sól, pieprz

Przegrzebki umyć, osuszyć i doprawić solą i pieprzem. Kaszankę pokroić na 6 grubych plastrów. Z szalotek wyciąć 6 dużych krążków. Zieloną cebulkę poszatkować.

Na małej patelni, na maśle, krótko podsmażyć krążki szalotki. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Następnie na patelnę włożyć plastry kaszanki i smażyć krótko z obu stron. W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzać masło. Smażyć na nim przegrzebki przez około 1-2 minuty z każdej strony.

Na talerzu ułożyć 3 wieżyczki: na dole plaster kaszanki, po środku krążek szalotki, a na wierzchu przegrzebek. Całość posypać odrobiną zielonej cebulki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ocena