sobota, 3 sierpnia 2013

Sałatka z awokado i serem pleśniowym



Składniki:
  • kilka liści sałaty
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1/2 zielonego jabłka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 30g sera pleśniowego typu roquefort lub bleu
  • garść orzechów włoskich
Sos miodowy:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól, pieprz

Cebulę pokroić w piórka. Awokado i jabłko pokroić w cienkie plasterki. Orzechy włoskie zrumienić na suchej patelni i lekko połamać.

Przygotować sos: zmieszać ze sobą oliwę, sok z cytryny i miód. Doprawić odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.

Na talerzach rozłożyć umytą, osuszoną i podartą sałatę. Położyć na niej plastry awokado i jabłka oraz piórka cebuli. Ser pleśniowy pokruszyć w palcach i posypać nim sałatkę. Na wierzch dodać uprażone orzechy włoskie. Całość polać sosem miodowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ocena