Składniki:
- kilka liści sałaty
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1/2 zielonego jabłka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 30g sera pleśniowego typu roquefort lub bleu
- garść orzechów włoskich
Sos miodowy:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól, pieprz
Cebulę pokroić w piórka. Awokado i jabłko pokroić w cienkie plasterki. Orzechy włoskie zrumienić na suchej patelni i lekko połamać.
Przygotować sos: zmieszać ze sobą oliwę, sok z cytryny i miód. Doprawić odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.
Na talerzach rozłożyć umytą, osuszoną i podartą sałatę. Położyć na niej plastry awokado i jabłka oraz piórka cebuli. Ser pleśniowy pokruszyć w palcach i posypać nim sałatkę. Na wierzch dodać uprażone orzechy włoskie. Całość polać sosem miodowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz