Składniki:
- kilka płatów makaronu lasagne
- 200g przegrzebków
- 300g małż
- 16 krewetek
- 2 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- pół kieliszka białego wina
- 1-2 małe cukinie
- 1-2 marchewki
- 1 por
- 1 mały bakłażan (opcjonalnie)
- tarty parmezan
Szafranowy sos beszamelowy:
- 3 duże łyżki masła
- mąka (ok. 3 łyżki - na objętość tyle, co masła)
- około 1 litr mleka
- szafran, sól, pieprz, cukier
Przegrzebki i krewetki dokładnie wymyć. Krewetkom odciąć wąsiki, aby przy gotowaniu nie odłamały się i nie pozostały w potrawie. Mule wyczyścić i sprawdzić czy wszystkie są zamknięte. Szalotki i czosnek drobno poszatkować. Marchewki, cukinie i pora pokroić w krążki, bakłażana w ćwierćplasterki.
Przygotować szafranowy sos beszamelowy: w garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć przez kilka minut, ciągle mieszając. Mleko dodać do sosu w 3 porcjach. Po każdym razie zagotować, mieszając. Po pierwszej porcji dodać szczyptę szafranu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos powinien być odrobinę bardziej słony, aby dosalać nieobgotowane płaty makaronu.
W dużym garnku rozpuścić masło. Dodać przegrzebki i lekko obsmażyć z obu stron. Wyciągnąć przegrzebki, pozostawiając cały płyn w garnku. Jeśli przegrzebki są duże, pokroić na mniejsze kawałki (o średnicy ok. 0,5cm). Następnie do garnka dodać posiekaną szalotkę, a chwilę później czosnek. Podlać odrobiną białego wina i chwilę podgotować, aby odparować cały alkohol. Dodać małże. Gotować pod przykryciem, dopóki wszystkie się nie otworzą, a następnie wyciągnąć je z garnka, pozostawiając w nim cały sos. Odstawić małże. Do garnka dodać marchewkę, cukinię i bakłażana. Poddusić. Dodać krewetki. Gotować pod przykryciem przez kilka minut, a następnie wyjąć krewetki i odłożyć na bok. Po chwili do garnka dodać pora, zamieszać i gotować na wolnym ogniu.
W międzyczasie z muszli wybrać małże (muszle wyrzucić). Część krewetek, przeznaczonych do dekoracji, odłożyć, a resztę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Kiedy por będzie miękki, do garnka dodać ponownie wszystkie owoce morza (przegrzebki, małże i krewetki). Całość chwilę gotować, aby odparować wilgoć. Doprawić solą i pieprzem.
Złożyć lasagne: dno naczynia do zapiekania polać sosem beszamelowym. Dalej położyć płaty makaronu - owoce morza - beszamel, itd. Zakończyć sosem beszamelowym i każdą porcję ozdobić krewetką. Całość obficie posypać tartym parmezanem. Zapiekać w 200 stopniach przez około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz