sobota, 24 sierpnia 2013

Lasagne z owocami morza


Składniki:
  • kilka płatów makaronu lasagne
  • 200g przegrzebków
  • 300g małż
  • 16 krewetek
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • pół kieliszka białego wina
  • 1-2 małe cukinie
  • 1-2 marchewki
  • 1 por
  • 1 mały bakłażan (opcjonalnie)
  • tarty parmezan
Szafranowy sos beszamelowy:
  • 3 duże łyżki masła
  • mąka (ok. 3 łyżki - na objętość tyle, co masła)
  • około 1 litr mleka
  • szafran, sól, pieprz, cukier

Przegrzebki i krewetki dokładnie wymyć. Krewetkom odciąć wąsiki, aby przy gotowaniu nie odłamały się i nie pozostały w potrawie. Mule wyczyścić i sprawdzić czy wszystkie są zamknięte. Szalotki i czosnek drobno poszatkować. Marchewki, cukinie i pora pokroić w krążki, bakłażana w ćwierćplasterki.

Przygotować szafranowy sos beszamelowy: w garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć przez kilka minut, ciągle mieszając. Mleko dodać do sosu w 3 porcjach. Po każdym razie zagotować, mieszając. Po pierwszej porcji dodać szczyptę szafranu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos powinien być odrobinę bardziej słony, aby dosalać nieobgotowane płaty makaronu.

W dużym garnku rozpuścić masło. Dodać przegrzebki i lekko obsmażyć z obu stron. Wyciągnąć przegrzebki, pozostawiając cały płyn w garnku. Jeśli przegrzebki są duże, pokroić na mniejsze kawałki (o średnicy ok. 0,5cm). Następnie do garnka dodać posiekaną szalotkę, a chwilę później czosnek. Podlać odrobiną białego wina i chwilę podgotować, aby odparować cały alkohol. Dodać małże. Gotować pod przykryciem, dopóki wszystkie się nie otworzą, a następnie wyciągnąć je z garnka, pozostawiając w nim cały sos. Odstawić małże. Do garnka dodać marchewkę, cukinię i bakłażana. Poddusić. Dodać krewetki. Gotować pod przykryciem przez kilka minut, a następnie wyjąć krewetki i odłożyć na bok. Po chwili do garnka dodać pora, zamieszać i gotować na wolnym ogniu.

W międzyczasie z muszli wybrać małże (muszle wyrzucić). Część krewetek, przeznaczonych do dekoracji, odłożyć, a resztę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. 

Kiedy por będzie miękki, do garnka dodać ponownie wszystkie owoce morza (przegrzebki, małże i krewetki). Całość chwilę gotować, aby odparować wilgoć. Doprawić solą i pieprzem.

Złożyć lasagne: dno naczynia do zapiekania polać sosem beszamelowym. Dalej położyć płaty makaronu - owoce morza - beszamel, itd. Zakończyć sosem beszamelowym i każdą porcję ozdobić krewetką. Całość obficie posypać tartym parmezanem. Zapiekać w 200 stopniach przez około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ocena