Składniki (na 2 porcje):
- 6 sardynek
- 1 szalotka
- mąka
- masło
- Calvados
- 2 łyżki śmietany
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Batatowe puree:
- 1 batat
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz, pieprz cayenne
- zielona cebulka
Szalotkę drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Sardynki oczyścić, doprawić solą i pieprzem, i obtoczyć w mące. Szalotkę odgarnąć na boki patelni, na środek dodać sardynki. Smażyć przez kilka minut z obu stron. Polać Calvadosem, podpalić. Gdy całość alkoholu się wypali, dodać śmietankę i lekko przemieszać. Skropić odrobiną soku z cytryny.
Przygotować batatowe puree: batata obrać ze skórki, pokroić w kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i zmiksować. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Podawać posypane posiekaną zieloną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz