czwartek, 15 sierpnia 2013

Sardynki flambée z batatowym puree


Składniki (na 2 porcje):
  • 6 sardynek
  • 1 szalotka
  • mąka
  • masło
  • Calvados
  • 2 łyżki śmietany
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
Batatowe puree:
  • 1 batat
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz, pieprz cayenne
  • zielona cebulka

Szalotkę drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Sardynki oczyścić, doprawić solą i pieprzem, i obtoczyć w mące. Szalotkę odgarnąć na boki patelni, na środek dodać sardynki. Smażyć przez kilka minut z obu stron. Polać Calvadosem, podpalić. Gdy całość alkoholu się wypali, dodać śmietankę i lekko przemieszać. Skropić odrobiną soku z cytryny.

Przygotować batatowe puree: batata obrać ze skórki, pokroić w kostkę i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i zmiksować. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Podawać posypane posiekaną zieloną cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ocena