wtorek, 17 września 2013

Sałatka z brokułami i boczkiem


Składniki:
  • 2 brokuły (mogą być mrożone)
  • 10-12 plasterków chudego wędzonego boczku
  • 1 szklanka łuskanych pestek słonecznika
  • ½ szklanki posiekanej czerwonej cebulki
  • ½ szklanki rodzynek
Sos:
  • 1 szklanka majonezu
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu winnego

Brokuły umyć i wrzucić do garnka z wrzącą wodą. Gotować przez około 5 minut - tak, aby tylko odrobinę zmiękły. Ostudzić i pokroić na małe kawałki. 
Boczek pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na patelni do zrumienienia. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i pozostawić je w nim na chwilę, aby zmiękły. Następnie ostudzić. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.

Przygotować sos: ocet podgrzać na kuchence i rozpuścić w nim cukier. Ostudzić i wymieszać z majonezem, aż zgęstnieje.


Wszystkie ostudzone składniki wsypać do miski. Sałatkę polać sosem i dokładnie wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ocena