Składniki (na 2 porcje):
- 2 piersi z kurczaka
- 250g kurek
- 1 szalotka
- 4 łyżki śmietany 30%
- 2 ząbki czosnku
- świeży tymianek
- masło
- oliwa
- 0,5l bulionu
- kasza kukurydziana (około 1/4 objętości bulionu)
- łyżka masła
- sól, pieprz
- tarty parmezan
Kurki wyczyścić i namoczyć przez około godzinę. Wyciągnąć i osyszyć ręcznikiem.
Przygotować polentę: na gotujący się bulion powoli wsypywać kaszę kukurydzianą, intensywnie mieszając. Gdy już uzyska się jednorodną konsystencję, gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia wmieszać łyżkę masła. Podawać posypaną tartym parmezanem.
Piersi z kurczaka opłukać, obsuszyć ręcznikiem. Doprawić solą i pieprzem z obu stron. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę. Położyć piersi na patelni skórą do dołu. Smażyć z gałązką tymianku i ząbkiem czosnku aż skóra się zarumieni. Obrócić, dodać łyżkę masła. Smażyć, polewając mięso rozpuszczonym masłem z patelni. Gdy druga strona również się zarumieni, przełożyć piersi do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C i piec przez około 7-8 minut.
Na patelnię po kurczaku dodać posiekaną szalotkę. Podsmażyć. Po chwili dodać posiekany ząbek czosnku i gałązkę tymianku, a następnie kurki. Skręcić ogień pod patelnią na średni i smażyć, co jakiś czas mieszając. Gdy kurki lekko zmiękną i złapią kolor, dodać śmietanę. Smażyć na wolnym ogniu przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz