Składniki:
- 500 g mąki krupczatki
- 250 g margaryny do pieczenia (ew. masła)
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2,5 kg jabłek
- cynamon
- bułka tarta
W mikserze żółtka utrzeć z cukrem. Dodać miękką margarynę, a następnie stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle ucierając. Na koniec dodać śmietanę i zagnieść ciasto. 1/3 ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Pozostałym ciastem wyłożyć dużą formę, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około pół godziny.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki (naljepiej robotem). Dodać do smaku cynamonu i dokładnie przemieszać.
Schłodzone ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 15 minut. Wyjąć, posypać bułką tartą, aby wchłonęła nadmiar soku z jabłek. Na to wyłożyć jabłka, a na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą 1/3 część ciasta.
Piec przez około 1 godziny w 170-180 stopniach C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepisy oryginalny: Moje Wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz