piątek, 6 września 2013

Szarlotka na kruchym cieście


Składniki:
  • 500 g mąki krupczatki
  • 250 g margaryny do pieczenia (ew. masła)
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2,5 kg jabłek
  • cynamon
  • bułka tarta

W mikserze żółtka utrzeć z cukrem. Dodać miękką margarynę, a następnie stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle ucierając. Na koniec dodać śmietanę i zagnieść ciasto. 1/3 ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Pozostałym ciastem wyłożyć dużą formę, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około pół godziny.

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki (naljepiej robotem). Dodać do smaku cynamonu i dokładnie przemieszać.

Schłodzone ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 15 minut. Wyjąć, posypać bułką tartą, aby wchłonęła nadmiar soku z jabłek. Na to wyłożyć jabłka, a na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą 1/3 część ciasta.

Piec przez około 1 godziny w 170-180 stopniach C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Przepisy oryginalny: Moje Wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ocena