Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki (ok. 100g) brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (ew. waniliowego)
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1,5 szklanki muesli (np. domowej granoli)
- pół szklanki rodzynek
Masło utrzeć na puch. Dodać cukier i dokładnie zmiksować. Wbić jajko, zmiksować. Dodać ekstrakt migdałowy oraz pozostałe suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól), zmiksować. Na koniec dodać płatki owsiane, muesli oraz rodzynki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta lepić małe kulki (np. o wielkości orzecha włoskiego) i lekko je spłaszczać na blasze, pozostawiając spore odstępy. Piec w temperaturze 180 stopni C do lekkiego zbrązowienia (ok. 12 minut). Studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz