wtorek, 5 listopada 2013

Owsiane ciasteczka z muesli


Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki (ok. 100g) brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (ew. waniliowego)
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1,5 szklanki muesli (np. domowej granoli)
  • pół szklanki rodzynek

Masło utrzeć na puch. Dodać cukier i dokładnie zmiksować. Wbić jajko, zmiksować. Dodać ekstrakt migdałowy oraz pozostałe suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól), zmiksować. Na koniec dodać płatki owsiane, muesli oraz rodzynki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta lepić małe kulki (np. o wielkości orzecha włoskiego) i lekko je spłaszczać na blasze, pozostawiając spore odstępy. Piec w temperaturze 180 stopni C do lekkiego zbrązowienia (ok. 12 minut). Studzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ocena