środa, 13 listopada 2013

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem


Składniki:
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 350 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 kopiata łyżeczka soli
  • 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży
  • 300 ml wody
  • 40 ml mleka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 100g ziaren słonecznika
  • 70g ziaren dyni (opcjonalnie)
  • ziarna sezamu (lub słonecznika) do posypania

W dużej misce wymieszać mąkę, sól i suche drożdże. Dodawać stopniowo wodę, mleko, olej i miód, łącząc dokładnie wszystkie składniki. Na koniec dodać nasiona słonecznika (i ew. dyni). Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (około 2 godzin).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej otrębami lub bułką tartą małej formy (np. keksówki). Naciąć chleb wzdłuż ostrym nożem do połowy głębokości. Posmarować z wierzchu letnią wodą i posypać sezamem (lub ziarnami słonecznika). Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.

Piec w temperaturze 230 stopni C przez około 25-30 minut. Bochenek postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Studzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ocena